Malkavians tale til Cannabismarchen 2006 i København

Tilbage til forsiden

Kære cannabisnydere, kære patienter, kære politikere.

Vi danskere praler med, at vi har et smukt demokrati med høje frihedsidealer. Ja, vi belærer endda gerne andre kulturer om hvor UKRÆNKELIGE vores idealer er. INGEN skal bestemme, hvad vi trykker i vores aviser.

Derfor kunne man nemt tro, at vi danskere var universets højdepunkt for Voltaires vidunderlige formulering af demokratiets FØRSTE PRINCIP. Voltaire sagde: "Selv om jeg ikke er ENIG i det, du siger, så vil jeg til min DØD forsvare din ret til at sige det"?

Og er vi ikke også villige til at forsvare andres ret til at bestemme over deres eget liv, så længe de holder sig indenfor rimelighedens grænser? SELV når vi ikke er enige med dem i den måde de lever på?

Svaret er desværre et nedslående "NEJ". For vi danskere accepterer hyklerisk formynderiet og ser passivt til, mens der bliver begået OVERGREB mod uskyldige mennesker.

Her tænker jeg naturligvis på samfundets holdning til planten Cannabis Sativa og dens medicinske og euforiserende produkter: hash, pot, marijuana. Andre kalder det medicin, for kært barn har mange navne.

DAGENS RET for den danske cannabisnyder står på bøder, arrestationer, knippelsuppe og karriereødelæggende pletter på straffeattesten for besiddelser i lommeuldsstørrelsen.
Ikke at den danske cannabisnyder er til nogen urimelig FARE for hverken sig selv eller andre. Nej, den gennemsnitlige danske cannabisnyder er ligeså ansvarlig som alle mulig andre i vores samfund.

SELVFØLGELIG egner hash sig ikke til alle, og vi ved da godt, at røg ikke sundt for lungerne. Men man er naturligvis i sin gode ret til ALDRIG at ryge en joint, hvis man altså har noget imod det. Der er HELLER ingen, der tvinger folk til at drikke alkohol. Flertallet kan heldigvis sagtens forvalte deres egen frihed på en ansvarlig måde.

Det besynderlige ligger i, at man lige præcis VED HASH føler, at man har ret til at blande sig i andres festlige og medicinske brug af stoffet. Hver 20. dødsfald i Danmark sker ifølge Sundhedsstyrelsen som direkte følge af alkohol, mens man anslår at hash står for gennemsnitlig NUL dødsfald om året. Hashen ligger risikomæssigt mellem kaffe og øl. Det viser alle seriøse undersøgelser.

Jovist har hashen FARER, men bare fordi SESAMFRØ indtil flere gange har været ved at koste musikeren Richard Ragnvald livet, så FORBYDER vi jo ikke sesamfrø for hele landets befolkning af den grund.

Hash er simpelthen ikke efter nogen RATIONEL MÃ…LESTOK et socialt problem. Og hashen fortjener IKKE at være mål for den GRAD af forfølgelse, som det danske samfund udsætter den for.

Hash rager åbenbart ikke Hr. og Fru Danmark. De kan ikke rigtig SE, at et forbud kommer dem ved. Og "folk kan jo bare lade være med at ryge hash".

Lad mig bare sige det sådan: de ville sikkert MEGET nødigt anvender samme logik, når det kommer til deres egen elskede alkohol. Sild og snaps hører nu engang ukrænkeligt sammen.

De KUNNE da godt lade være med at drikke alkohol. Men de ved også godt, at FORDELENE langt overstiger ulemperne så længe de ikke er alkoholikere. Alkohol giver stor nydelse, og det forebygger endda åreforkalkning ved et moderat forbrug.

Men det er at stikke BLÃ…R i øjenene på Hr. og Fru Danmark, når man påstår at cannabis er dem uvedkommende. Hashens URIMELIGE kriminalisering koster hver evig eneste år de almindelige danskere DYRT!

Voltaire burde være nok for enhver der tager vores demokratiske frihed ALVORLIGT. Selv om Hr. og Fru Danmark ikke SELV bruger hash eller lider under politiets forfølgelse, så burde de forsvare deres medborgeres frihed ene og alene af DEMOKRATISK PRINCIP.

Pastor Niemüllers ord under 2. Verdenskrig er vigtige som aldrig før: "Først kom de efter jøderne, men da jeg ikke var JØDE, forsvarede jeg dem ikke [...] og da de kom for at hente mig, var der ingen tilbage til at forsvare mig."

Men den slags højtravende teorier appellerer åbenbart ikke til det danske folk. Måske skal der LIG på bordet før de hører efter? Hr. of Fru Danmark kan nemlig hurtigt få brug for hashen næste gang DE eller deres elskede familiemedlemmer bliver ramt af alvorlig sygdom. For cannabisplanten er god medicin.

ALT for mange dør af kræft, og gennem deres sygdomsforløb lider de. Ofte beder lægerne deres patienter om at spise noget for at få styrke. Og mange kræftsyge har da også et hav af proteindrikke stående, som de alligevel ikke har APPETIT til at indtage. Underernæring medvirker til at mange kræftsyge har alvorlig forringet livskvalitet. Nogle DØR endda af det.

Det skyldes at de ofte har svært ved at spise på grund af kvalme og opkast. Det skyldes både sygdommen og selve kemoterapien. Nogle afbryder endda deres kemoterapi på grund af bivirkningerne. PROBLEMET ER, at de fleste medikamenter mod kvalme kommer i PILLEFORM, og det at sluge en pille kan være nok til at provokere næste mavevridende opkast.

Selv de bedste piller baseret på THC giver først lindring efter lang tid og er sværere at dosere end røget cannabis. Pillerne VIRKER dårligere og har simpelthen FLERE bivirkninger.

Videnskabelig forskning viser til gengæld, at en simpel, billig joint med dens UNIKKE BALANCE af aktive stoffer er det bedste lægemiddel i verden mod kvalme. Det er nemt at dosere mængden, og det virker indenfor få minutter. DET giver livskvalitet og et glimt af HÃ…B hos disse alvorligt syge mennesker.

Med fornyet lindring og appetit kommer døden i det mindste ikke af UNDERERNÆRING, og samværet med ens familie kan i den sidste vigtige tid blive en værdig oplevelse. Er det virkelig billeder af OPKAST OG LIDELSE, som mor gerne vil efterlade sin elskede mand og sine børn?

Hjælper samfundet bedst denne mor ved at give hende en NARKODOM fordi hun prøver at HELBREDE sig selv?

Den INTOLERANTE lovgivning mod cannabis forhindrer ikke bare gode mennesker i at nyde en USKYLDIG joint i selskab med alkoholnyderne. Lovgivningen nægter også SAMTLIGE DANSKERE den bedste og billigste behandling i sundhedssystemet.

Samtidig smider samfundet UTALLIGE millioner ud af vinduet hvert år for at opretholde et UVIRKSOMT forbud mod et relativt sikkert rusmiddel. I stedet for kriminalisering og AFSTRAFFELSE af hundredtusinder af "kriminelle" hashbrugere kunne disse penge i stedet bruges på at hjælpe. De kunne bruges på at redde LIV i vores dejlige land.

Den eneste VIRKELIGE forbrydelse, når det kommer til hash, ligger i at politikere træder dyrebare demokratiske værdier under fode - og nægter uskyldige og medicinsk trængende mennesker adgang til cannabis.

DET er en forbrydelse, hvis UMENNESKELIGHED ryster mig i min grundvold. Hvor højt skal koret af MENNESKELIG LIDELSE være, for politikerne hører efter?

Kære politikere, ærede justitsminister Lene Espersen. Jeg har en bøn til jer. Når I skal gøre HELE MENNESKER ud af jeres egne børn, hvad er det så for en PÆDAGOGIK I bruger overfor dem?

Skal vi virkelig forledes til at tro, at I behandler dem ligeså FORFÆRDELIGT, som I behandler de danske cannabisnydere? Er jeres ENESTE opdragende strategi for jeres børn virkelig AFSTRAFFELSE, SKÆLD UD, FYSISK VOLD, TRUSLER OG YDMYGENDE BEHANDLING?

Nej vel? I ved UDMÆRKET, at forholdet mellem mennesker kun fungerer, når vi alle RESPEKTERER hinanden, og når vi ikke udsætter hinanden for det ene ydmygende overgreb efter det andet.

Børn og voksne er stadig ens på et område. Vi voksne HADER at bliver udsat for BRUTAL DOMINANS, og vi bliver ligeså umulige som jeres egne børn, når I SKRIGER dem ind i hovedet og prøver at KUE dem med STUMP magtanvendelse. Der kan KUN vokse stædig modstand ud af sådan en social dynamik.

På samme tid, kære politikere, er vi dejligt omgængelige, når vi bliver mødt med RESPEKT, og når vi føler at I politikere vil os det GODT. Kære politikere: der er andre metoder end det STRAFFERETSLIGE system, hvis I ønsker at gøre noget ved eventuelle problemer med hash.

Kom os dog i møde, tal med os - og lad os sammen reducere skaderne fra rusmidler i samfundet. Lad os slå ind på en MODERAT KURS sammen med resten af Europa, hvor dialog og oplysning tager førerpositionen frem for et kriminelt MARERIDT, der skaber en ond stemning mellem politi og borgere.

Gør os alle den ÆRE at værne om demokratiets værdier: FRIHED og ANSVAR.

Og giv så vores kære plante FRI!

Tusind tak fordi I lyttede.